CEO & REPUTATIE

The Connected Leader

Frank Körver is in 2019 gestart met de blogsite www.connectedleader.blog. Op die site schreef hij onderstaande post over ‘connected leaders’. Deze post vind je ook hier.

De 5 kenmerken van een Connected Leader.

Al sinds mijn studie ben ik gefascineerd door zaken als leiderschap, strategie en reputatie. In dit blog (The Connected Leader) komen deze onderwerpen samen. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar wat is een Connected Leader eigenlijk? 

De tijd die ik voor mijn advieswerk met leiders (in alle soorten en maten) mag doorbrengen, bepaalt in grote mate hoe ik denk over wat een Connected Leader is. En natuurlijk, ik word ook sterk beinvloed door wat ik lees. En er is veel, heel veel geschreven over de Connected Leader. Zie bijvoorbeeld hierhier en hier.

Een Connected Leader zoekt in mijn ogen continu verbinding met zichzelf en met zijn omgeving. Want de Connected Leader weet dat dat belangrijk is voor het realiseren van ambities. (Ambities spelen in mijn werk (en publicaties) altijd een centrale rol, maar dat terzijde…)

Er is geen eenduidige definitie van de Connected Leader. Tenminste, die heb ik niet gevonden. En misschien is die definitie ook helemaal niet zo belangrijk. Wel denk ik dat we samen de belangrijkste kenmerken van zo’n leider in kaart kunnen benoemen. Ik doe graag een eerste aanzet: 

  1. Hij/zij wil zichzelf begrijpen. Trefwoorden: #drijfveren, #doelen, #dilemma’s, #angsten, #normen, #waarden.
  2. Hij/zij wil zijn/haar omgeving begrijpen. Trefwoorden: #intelligence, #relaties, #afhankelijkheden, #samenwerking, #perspectieven, maatschappelijke #sensitiviteit.
  3. Hij/zij beseft dat die inzichten essentieel zijn om ambities te kunnen realiseren. Deze ambities kunnen persoonlijk of zakelijk zijn. Trefwoorden: #visie, #daadkracht, #lef, #doorzettingsvermogen, #realisatiekracht, etc.
  4. Hij/zij betrekt de omgeving bij (het realiseren) van ambities. Trefwoorden: #verbinden, #bruggenbouwen, #luisteren (#intelligence), #engagement, #dialoog, etc.
  5. Hij/zij neemt verantwoordelijkheid en legt verantwoording af. Trefwoorden: #accountability, #transparantie, #rekenschap, #rentmeesterschap, etc.

Inderdaad. Laten we de lat hoog leggen. Hoe scoor jij als leider?

De bovenstaande 5 kenmerken zijn een eerste aanzet. Niets meer. Niets minder. En inderdaad, de kans is dus groot dat ik over 5 jaar andere kenmerken formuleer. Ik nodig je vooral uit om mee te denken.

Lees meer op www.connectedleader.blog

Schuiven naar boven